Ma 2019. február 23. szombat,    
Alfréd napja van.    
Látogatók száma : 39992288    
Honlapkeszites

Magyari László: májusban indul a kanizsai javítóintézet

Az elmúlt hetekben politikai nyilatkozatoktól, vagy éppen hangulatkeltéstől sem mentes „mendemondákat” és „újságírói” kinyilatkoztatásokat is hallhatott. olvashatott a kanizsai érdeklődő a helyi, megyei médiákban, de akár „úton-útfélen” is a Nagykanizsai Javítóintézetről. Furcsa mód a legilletékesebb ember, részletekbe menő nyilatkozatára azonban senki sem volt kíváncsi. Rajtunk kívül… (A riport 2015. március 10. napján készült.)

- Igazgató úr, Nagykanizsán a legmeghökkentőbb pletykákat lehet hallani az Ön szakmai vezetése alatt álló, hamarosan induló javítóintézetről: az intézet sosem fog elkészülni és üzemelni; lebontják és a felépítésére kapott pénzt vissza kell fizetni az Európai Uniónak; a terület egy hajléktalan nevén van; úgynevezett „Gyivi”, azaz egy kijárós gyermekotthon épül, és még sorolhatnánk a közbeszéd „biztos helyről tudom” híreit. Kérjük,tegye helyre a dolgokat: mi az igazság? – fordultunk kérdésünkkel Magyari Lászlóhoz.


- Az igazság köszönőviszonyban sincs ezekkel a városi pletykákkal – szögezte le elöljáróban a nagykanizsai intézet szakmai vezetője, aki egyben a Debreceni Javítóintézet igazgatója is. A tények és a valóság a következő. A Kanizsa Hetilap hasábjain tavaly nyár végén már beszéltem részletesen a leendő kanizsai javítóintézetről. Már akkor kijelentettem, hogy az intézmény megnyitásának legkorábbi időpontja 2015. január 1. napja és 2015 márciusa közé tehető akkor, ha az időjárás nem befolyásolja negatív irányba az építkezést. Sajnos a tavalyi rendkívül csapadékos időjárás ősszel, majd télvíz idején beleszólt az építési munkálatokba. Már a nyáron is hetekig állt az építkezés, hiszen a Principális-csatorna áradása miatt le kellett zárni a Camping utcát, illetve a vizenyős, mocsaras jellegű talaj amúgy is nehézségek elé állította mind a tervezőket, mind az építőket egyaránt. Különleges építési módszerekkel és technikával tettük alkalmassá ezt - a kanizsaiak által is ismert - vizenyős területet egy hatalmas tömegű komplexum „befogadására”, a terület talajának feltöltésével és stabilizálásával. A csapadékos tél után az most már biztosan látszik: 2015 májusában végre birtokba vehetjük az intézményt – mondta Magyari László.
 

- Megnyugtatok még egyszer – immár sokadjára – mindenkit: a közel két és fél milliárdos költséggel készülő nagykanizsai javítóintézet megépítése önkormányzati területen történik. Európai Uniós forrásból készülő, állami fenntartású, és állami működtetésű intézmény épül a Camping utcában – emelte ki az igazgató. – Az elnyert uniós pályázat egyébiránt igencsak szigorú szabályai alapján 2015 júniusában kell megkezdenie a működést az intézetnek. A megfeszített munkának köszönhetően azonban már május hónap folyamán benépesülhet az intézet. Az ország legújabb és legmodernebb javítóintézete az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányítása, és a Debreceni Javítóintézet tagintézményeként, az én szakmai vezetésem alatt fogja megkezdeni a működését – mondja a szakmai vezető.
 

- Március első napjaiban, az épülő dél-zalai intézet honlapján, a http://www.nkji.hu/ webhelyen részletesen, illetve több nyomtatott médiumban kiírásra kerültek az állásajánlataink. Természetesen középfokú és felsőfokú végzettséggel bíró munkavállalókat is keresünk a Nagykanizsai Javítóintézetbe. Vegyük sorra: ápoló-gyermekfelügyelő, élelmezésvezető, gépkocsivezető-eljáró, gondnok, gyermekfelügyelő, karbantartó, konyhai kisegítő, könyvelő, mosodai alkalmazott, munkaügyi előadó, pénztáros, raktáros, rendész, szakács, takarító és titkárnő-adminisztrátor munkakörökbe keresünk középfokú végzettséggel rendelkező munkatársakat. A felsőfokú, tehát főiskolai vagy egyetemi végzettséggel betölthető álláshelyeink pedig a következők: tagintézmény-vezető, igazgatóhelyettes, otthonvezető, növendékügyi előadó, orvos, gyógypedagógus, pszichológus, nevelőtanár, oktató-nevelőtanár, szakoktató, utógondozó. Közel 130 betöltendő álláshelyre keresünk kollegákat, akiket a szép számú jelentkezők közül a Debreceni Javítóintézet által felállított szakmai bizottság fogja kiválasztani egy többlépcsős, az alkalmasságot is tesztelő pályáztatási eljárás végeredményeként – részletezte Magyari László.
 

A Debreceni Javítóintézet igazgatója ezután körbevezetett a majdnem kész intézetben. Az épületegyüttes négy, jól elkülönülő szárnyának hatalmas kerítései és vastag falai közé május végére várhatóan megérkeznek a gyerekek, és munkába áll a rájuk vigyázó, őket nevelő alkalmazotti gárda is.
 

- Milyen belső elosztás és rend szerint kezdi meg a működését a javítóintézet? – tettük fel a kérdést a szakmai vezetőnek.
 

- Kezdjük a külső védelemmel: két drótkerítés, valamint egy öt méter magas vasbetonfal öleli körbe az intézményt. A fal magát az épületkomplexumot zárja le, aztán egy négy méter magas drótkerítés az ingatlan külső részét keríti, míg a telekhatárt egy újabb két méteres fémkerítés szegélyezi. Közel 100 biztonsági kamera, több száz méternyi NATO tüskésdrót, vasrácsok, mozgásérzékelők garmadája és kéttucatnyi rendész fog vigyázni arra, hogy a kanizsai javítóintézet valóban kielégítse a legmagasabb szintű biztonsági követelményeket is – sorolta az igazgató. – Az intézethez érkező egy tágas parkolóban hagyhatja a személygépkocsiját, majd a beléptető-rendszeren keresztül érhet el az első épületbe. Ennek földszintjén, rögtön a főbejárat mellett fog működni a rendészet, amely a javítóintézet technikai központja is lesz egyben, hiszen innen fogják irányítani a szolgálatban lévő rendészek a biztonsági rendszereket. Ebben az első épületben található az igazgatási, növendékügyi és ügyviteli irodák többsége, ugyancsak az igazgatói iroda is. Még ugyanebben az épületben lesz a garázs-beálló is. Illetve még egy tágas, és világos terem helyezkedik el itt, a rendészeti részleg mellett: ez lesz az úgynevezett látogatói. A fogva tartott fiatalok itt találkozhatnak és beszélgethetnek hozzátartozóikkal. Ami szintén lényeges: még egy lift is beépítésre került, hiszen gondoltunk a mozgássérültekre is – mondta Magyari László.
 

- A következő két épületrészben az előzetes letartóztatásban lévő, vagy javítóintézeti ítéletüket töltő kamaszok körletei, és a tan-, valamint a közösségi termek, vizesblokkok és mosoda kaptak helyet. A gyerekek körletei a kétszintes épületekben úgy vannak kialakítva, hogy azok közel legyenek a tantermekhez és a délutáni, szakmai foglalkozások szintereihez. Egy-egy körletet elektronikus védelemmel ellátott, kártyával nyitható biztonsági vasajtó zár el a többi részektől, amely körletek mindegyikében vizesblokk, közösségi tér és 3-4 lakószoba áll a gyerekek rendelkezésére. A 12 fős körletek mindig zárva vannak, de az adott körleten belül található lakószobák – bár fém ajtókeretekkel ellátott vasajtók zárják –, általában nyitottak, így ott szabadon mozoghatnak a fiatalok – sorolta a tudnivalókat a szakmai vezető.
 

- Az épületrészeket egy hatalmas folyosó köti össze, ezen keresztül juthatunk el a negyedik épületbe. Ennek földszintjén lesz a konyha és az ebédlő, az első emeleten pedig a valóban tágas és hatalmas tornaterem. Mint egy bentlakásos iskola, majdnem úgy fogunk működni, csak innen a gyerekek nem járhatnak haza. Az összekötő folyosóról lehet kijutni az ötméteres falakkal körülvett, külső sportpályákra és pihenőterekbe, míg a drótkerítésekkel körülvett konyhakert és veteményes az épületkomplexum mögött lesz elhelyezve. Ezt a gyerekek fogják művelni és gondozni, ami a javítóintézeti nevelés hatékony része. E nevelés optimalizálása érdekében tervezzük egy kisház kialakítását is, ahol néhány háztáji állat kap majd helyet, amiket szintén a fiatalok fognak ellátni, gondozni. Külső munkára vagy foglalkozásokra csak tanári és gyermekfelügyelői biztosítással járhatnak majd ki az azt kiérdemlő kamaszok: itt elsősorban, jelen tudásunk szerint az állatotthon árva kutyusainak gondozása jöhet szóba, persze a későbbiekben más egyéb tevékenység lehetősége is felmerülhet. Örömmel vettük ugyanakkor a Zalaegerszegi Törvényszék „nyitott bíróság” programját. Az intézményünk beüzemelése után tervezzük, hogy együttműködési megállapodást kötünk a törvényszékkel, illetve a város érdeklődő iskoláival, és lehetőséget biztosítunk majd az intézet szervezett körülmények közötti látogatására mind a programban résztvevő gyerekek, mind pedig rendhagyó osztályfőnöki órák keretében érkező kamaszok számára – zárta a beszélgetést Magyari László, a májusban nyíló kanizsai javítóintézet szakmai vezetője.
 

(Fotóink a rendhagyó intézetbejáráson mobiltelefonnal készültek – a szerk.)

Kanizsa2015-03-17 21:28:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


REND-ŐR ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble