Ma 2018. november 20. kedd,    
Jolán napja van.    
Látogatók száma : 38646939    
Honlapkeszites

„Halis 160” a Halisban

Év elejétől a Halis István Városi Könyvtár nagyszabású internetes szolgáltatása, a Nagykanizsát sokrétűen bemutató holmi.nagykar.hu újabb frissítése válik elérhetővé. Ennek érdekességeit és hasznosságát mutatta be Czupi Gyula igazgató és Tarnóczky Attila, valamint ismertették a Halis év programjait.


Az internetes szolgáltatás története visszanyúlik a város életében fontos épületekre kihelyezett táblákhoz, amelyek egy kis füzetben már megjelentek. A táblákra azonban kevés információ fért el. Az adatokat 2003-ban kezdték el gyűjteni Kunics Zsuzsa muzeológussal társulva. Mivel az eligazodás nem könnyű az anyagban, Tarnóczky Attila tervezett hozzá név- és tárgymutatót. Továbbá képgyűjteménnyel tette teljesebbé. Összesen 1848 oldalon mutatja be a kanizsai házakat, így 125 névmutató és 4700 cím található benne.
Ezt követően Czupi Gyula elmondta, idén ünneplik névadójuk, Halis István 160. születésnapját, majd ismertette az ünnepi évre tervezett programokat. Idén az életművét teszik ismertté. Céljuk könyveinek és cikkeinek teljességre törekvő elektronikus közzététele.
 

V.M.
 

Halis István 1855. augusztus 21-én született Nagykanizsán. Apja Halis Ferenc (földműves), anyja Andri Julianna (háztartásbeli). A szülők kilencedik gyermeke.
Iskolai tanulmányait a nagykanizsai római katolikus Elemi Főtanodában kezdte, majd a nagykanizsai római katolikus gimnázium első osztályában folytatta az 1867-68. tanévben. Itt az első hat osztályt végezte el. A hetedik osztályba Pécsre a ciszterekhez iratkozott be.
1876-ban Budapesten a Magyar Királyi Tudomány-Egyetem Jogi Karára iktatták be a nyári szakra, hol a diplomáját 1880-ban szerezte meg. Tanulmányai befejezése után Halis István mindvégig Nagykanizsa szolgálatában állt. Különböző városi tisztségeket töltött be. 1896-tól árvaszéki ülnök, majd hosszú ideig városi tanácsos, polgármester-helyettes. 1913-tól a város könyvtárosa és a létrehozandó múzeum vezetője. A város történetének lelkes kutatójaként régi okiratok gyűjtésével és régészettel is foglalkozott.
Írói tevékenysége rendkívül sokrétű: népszerűek történeti munkái, elbeszélései, színművei, romantikus regényei. Leginkább maradandóak a város történetével foglalkozó tanulmányai, könyvei, újságcikkei.(Wikipédia)
 2015-01-02 12:17:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble