Ma 2019. február 19. kedd,    
Zsuzsanna napja van.    
Látogatók száma : 39942106    
Honlapkeszites

Zalaegerszegtől Budapestig emlékeznek Keresztury Dezsőre

Dombormű-avatással, emlékkonferenciával, valamint koszorúzásokkal emlékeznek Zalaegerszegtől Budapestig a 110 éve született irodalmárra, Keresztury Dezsőre - mondta el hétfői zalaegerszegi sajtótájékoztatóján a Keresztury Emlékbizottság elnöke.


Gyimesi Endre felidézte, hogy a zalai megyeszékhely szülöttének szentelt emlékév programjai már januárban elkezdődtek. Költői munkásságáról Pomogáts Béla tartott előadást, szavalóversenyeket rendeztek a zalaegerszegi középiskolásoknak, de virrasztást is tartottak a polihisztor előtt tisztelegve.
A rendezvények a Keresztury Dezső születésének szeptember 6-i évfordulójához közel, 4-én folytatódnak, ekkor avatják a zalaegerszegi Kazinczy tér és a Mártírok útja sarkán álló szülőházon Németh János Kossuth-díjas keramikusművész alkotását. A dombormű a szülőföldhöz való viszonyulását, kötődését szimbolizálja a zalai dombokkal - fogalmazott Gyimesi Endre.
A nap folytatásaként tudományos konferenciát rendeznek, amelyen mások mellett Szörényi László Széchenyi-díjas irodalomtörténész, Pomogáts Béla, valamint Fűzfa Balázs egyetemi docens Keresztury Dezső Pannóniához, vagyis a szélesebb régióhoz való kötődéséről tart előadást. Délután korábban nem látott dokumentumok, emlékek bemutatásával Keresztury Dezső örökségéről nyílik kiállítás Hűséggel, felelősséggel címmel. Másnap a város megemlékezéseként koszorúzzák meg a Keresztury téren a névadó szobrát.
Az emlékbizottság rendezvényei Budapesten folytatódnak szeptember 8-án, amikor koszorút helyeznek el a Farkasréti temetőben Keresztury Dezső síremlékénél, délután pedig az V. kerületi önkormányzattal közösen a Semmelweis utcában, az egykori lakóházának falán lévő emléktáblánál.
Gyimesi Endre elmondta még: a Keresztury-emlékév rendezvényei az év végéig tartanak kiállítással, felolvasóestekkel, középiskolásoknak szóló műsorokkal. A szervezésben a szülőváros önkormányzata, a zalaegerszegi Deák Ferenc és a József Attila könyvtár, a városi művelődési központ, a Pannon Írók Társasága, valamint a Keresztury Alapítvány is részt vesz.
Szemes Béla, az emlékbizottság titkára azt is hozzátette: a szeptember 4-i tudományos konferencián elsősorban a város diákjaira számítanak résztvevőként.
Keresztury Dezső (1904-1996) Széchenyi-díjas író, költő, irodalomtörténész, kritikus, műfordító, egyetemi tanár volt. Tanulmányait Eötvös-kollégistaként a budapesti, a berlini és a bécsi egyetemen végezte. A második világháború előtt a berlini egyetem magyar lektora, a magyar intézet könyvtárosa volt, majd az Eötvös József Collegium magyar tanára volt. A háború előtti években a Pester Lloyd című német nyelvű napilap irodalmi, majd kulturális rovatvezetőjeként is tevékenykedett.
A Magyar Írók Szövetsége alapító tagja volt, 1945 és 1947 között a Nemzeti Parasztpárt tagjaként vallás- és közoktatásügyi miniszterként dolgozott, később a Magyar Tudományos Akadémia főkönyvtárosa lett. 1950-től nyugdíjba vonulásáig, 1971-ig az Országos Széchényi Könyvtár tudományos főosztályvezetője volt, 1982-ben lett a Magyar Tudományos Akadémia tagja, 1994-től a PEN Club tiszteletbeli elnöki tisztét is betöltötte.

MTI - Kanizsa2014-08-25 12:29:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble