Ma 2018. december 15. szombat,    
Valér napja van.    
Látogatók száma : 39045075    
Honlapkeszites

Új beruházás Kanizsán: Esély, hogy a fiatalkorúak elkerüljék a börtönt

A városunkban december végéig 2,2 milliárdból megépülő, a 125 fő számára új munkahelyet teremtő javítóintézet ünnepélyes alapkőletételére került sor. Az 5 ezer négyzetméteres intézményben 108 fiatalkorú számára teszik lehetővé a társadalmi normák és egy szakma elsajátítását, később pedig a beilleszkedésben és az elhelyezkedésben is támogatják a bíróság által javítóintézeti nevelésre utalt 12-21 éves fiúkat.


– Minden változás egy tervvel kezdődik, annak sikere pedig, hogy egy terv megvalósulhasson, számos dologtól függ, így az elkötelezettség mélységétől, a terv iránti szenvedélytől, az új irány elfogadásától és az akadályok legyűrésébe fektetett elhivatottságtól. E mai nap jelképezi azt a kitartó munkát, amelyet az elmúlt években megtettünk a kormányzattal szoros együttműködésben Nagykanizsáért és a térségért – kezdte megnyitó beszédét Cseresnyés Péter polgármester, országgyűlési képviselő a Himnuszt követően. Majd hozzátette, kétféle gondolkodás létezik, az egyik létrehozza a problémákat, a másik pedig megoldja azt. Így a megoldások pártján állva, egy tervvel kezdték meg a problémák felszámolását és az építkezést. Kiemelte, a közös elhivatottság mélysége és a célok iránti szenvedély tette lehetővé, hogy a hosszú távra tervezett jövőkép első sikerei, első alapkövei a helyükre kerülhetnek, legyőzve az új irány elé gördített akadályokat.
– Elmondható, hogy Nagykanizsa és a térség az ország egyik fontos kapujaként nagyot lépett előre a sikeres és fenntartható fejlődés irányába – emelte ki a polgármester. Ahogy emlékeztetett, megújult a belváros, a közmű infrastruktúra, a korház, a játszóterek, és az intézmények egy része is.
Az alapkőletétellel kapcsolatban kiemelte, szimbolikus esemény egy új épület, egy új intézmény első darabját, fundamentumának első elemét elhelyezni, tudva, hogy felépül majd egy sok-sok ember jövőjét és életét befolyásoló létesítmény. Egyrészről egy olyan intézet születik, mely sok fiatal számára az élet egészébe, egy közösség értékrendjébe való beilleszkedés fontos esélyét adhatja meg. Olyan fiataloknak, akiknek az életét befolyásolhatják a jövőben a velük foglalkozó pedagógusok és pedagógiai asszisztensek, akik az elkötelezett munkával arra fognak törekedni, hogy a fiatalok lelkében épülő reménynek és értékeknek utat nyissanak, hogy ezáltal ők is a társadalom hasznos és fontos tagjai lehessenek minden elkövetett hibájukkal együtt.
– E ponton lelhető meg e szimbolikus esemény másik oldala, amely az itt élő emberek, itt élő közösség életét érinti leginkább. Mivel a több mint két milliárd forintos beruházás valóban a nagykanizsai vállalkozások és kivitelezők, pedagógusok, nevelők, rendészek, irodai dolgozók, összesen mintegy 125 ember és családjaik életét fogja befolyásolni. Remélhetőleg azáltal, hogy minél sikeresebb szakmai és emberi munkát tudnak itt elvégezni – hangsúlyozta a polgármester. Majd hozzátette, lehetőséget kapnak arra, hogy biztos jövedelmet és jövőképet kaphassanak, és biztos jövőképet nyújthassanak családtagjaiknak is. Összegzésképpen kiemelte, ez az alapkőletétel több mint egy épület, több mint egy intézet létrejöttének első lépése. Az alapkőletétel munkahelyek megtartásának, munkahelyek és ezen keresztül családok álmainak létrejöttét is jelenti. Felmutatva egyben Nagykanizsa elismertségét és sikerét is, amellyel a beruházás lehetőségét elnyerte.
Kiemelte, Kanizsa az ország délnyugati kapuja, amelyen érdemes átlépni és befektetni, beruházni, mert egy élő és élni akaró világot, élő és élni akaró közösséget tár fel. – Emiatt dolgozunk négy esztendeje, mert hisszük azt, hogy itt léteznek a nagy álmok, a nagy lehetőségek, amit úgy hívnak: Nagykanizsa – zárta ünnepi beszédét Cseresnyés Péter.
Soltész Miklós, az EMMI Szociális és Családügyért felelős államtitkára beszéde elején emlékeztetett, érdemes mindenkinek belegondolnia, hogy a gyermekek és fiatalok érdekében rengeteg dolgot kell tennünk. Hiszen a gyermekvédelem rendszerébe bekerülő, a társadalom peremére sodródott 21 év alatti fiatalok száma egy százaléknyi létszámot tesz ki.
– A megelőzés, a védelembe vett fiatalok mindennapjai, és a felnőtté válásuk érdekében tettük meg ez alatt a kormányzati ciklus alatt az elmúlt évtizedek talán legnagyobb átadásait, és legnagyobb szabású beruházásait – hangsúlyozta Soltész Miklós. Ahogy elmondta, a jogszabályi környezetet is megváltoztatták, családközeli ellátást erősítették, és a beruházások megindítása jellemezte az elmúlt három és fél évet.
(folytatás a 10. oldalon)
(folytatás a 9. oldalról)
Ahogy kifejtette, a 12 év alatti gyermekek már csak kivételes esetben kerülhetnek gyermekotthonba, vagy lakásotthonba, mivel a jogszabályi keretek előírják, nevelőszülőkhöz, családközeli ellátásba kell kerülniük. Ez igaz a három év alatti, már otthonokban levő gyermekekre is. Nagy többségük ebben az évben, jövőre a három és hat év közöttiek, 2016-ban pedig 12 évig a gyermekek családközeli ellátásba kerülnek.
– Éppen ezért megerősítettük a nevelőszülői hivatást, melyet már jogviszonyban végez több mint 5500 nevelőszülő. Mindemellett megerősítettük abban is őket, hogy az Új Széchenyi Terven keresztül 1800-an tanulnak most több mint ötszáz órán keresztül, mely végén OKJ-s bizonyítványt kapnak.
Kiemelte, fontosnak tartja azt a több mint 100 millió forintot, melyet javítóintézetekben szerte az országban azoknak a fiataloknak az oktatására, a képzésére fordítottak, akik a legnehezebb helyzetben vannak. Azért, ha kikerülnek az intézet falai közül, visszakerülhessenek a normális életbe.
Ezt követően a beruházásokról beszélt. Az elmúlt években és az elkövetkezendő hónapokban napkollektorokat, illetve napelemeket helyeznek el 12 nevelőotthonban közel 400 millió forint értékben. Április végén indul az a 600 millió forintos beruházás, mely jóvoltából a Norvég Alapból segítik a gyermekeket és nevelőotthonokat, hogy a felnőtt évekre is felkészítsék őket, és szakmát tanulhassanak. Az Új Széchenyi Terv támogatásával a gyermekjóléti és – védelmi otthonokat újítottak fel, illetve 3,5 milliárd forintért 20 helyszínen építenek újakat. Továbbá a debreceni javító-nevelő intézetben is bővítést hajtottak végre, így 36 férőhellyel bővült 280 millió forintból.
– Az ottani tudás, tapasztalat, munkára nevelés legalább olyan fontos, mint csak őrizni a fiatalokat. A debreceni tapasztalatok pedig azt erősítik, hogy a helyszínnek a környezete sokkal biztonságosabb lesz. A társadalom peremére szorult fiatalok visszatérhetnek a társadalomba, annak hasznos tagjai lehetnek – zárta beszédét Soltész Miklós.
– A projekt hosszú előkészítés után jutott el idáig, amikor elindul a fizikai megvalósulás, az építkezés. Ez a folyamat már három éve tart, és a kormány, valamint az Európai Unió támogatásával a gyermekvédelem óriási lehetőséget kapott. A projekt során, ugyanis nem csupán felépítünk egy intézetet, hanem megteremtjük annak szakmai és módszertani alapját – ezt már Magyari László, az EMMI Debreceni Javítóintézet igazgatója mondta.
Emlékeztetett, hogy 1878-ban lépett életbe az új büntetőtörvénykönyv, mely a fiatal elkövetők részére javítóintézetek felépítését rendelte el. Az út így több mint 100 éves szakmai múltra tekint vissza és az alapját tekintve küldetése szellemisége semmit nem változott: javítani az intézetbe került fiatalokat. A javítóintézeti munkának a nevelési eszme, a pedagógiai munka jelenti az alapját, nem büntet, hanem tanít, oktat, nevel, munkát ad, utat mutat, visszailleszt a társadalomba.
– A nagykanizsai intézet létrehozásával szakmai közösségünk hatalmas felelősséggel járó kihívás előtt áll. A gyermekvédelmi szakma javítóintézeti ellátást biztosító közösségének összefogásával korszakos európai szintű fizikai és szakmai szintű fejlesztést hajtunk végre. Európában is egyedülálló modellt dolgoztunk ki és működtetünk. A projekt során ezt a felhalmozott tudást és tapasztalatot rendszerezzük, rendezzük, aktualizáljuk, oly' módon hogy a célok teljesülése érdekében megteremtünk egy fenntartható, több együttes funkciót is ellátni képes intézményt – összegezte a feladatokat Magyari László.
Ifj. György Zoltán, a DH-Szerviz Kft. ügyvezetője mutatta be a beruházást. – Nagyszerű feladat és egyben rendkívüli kihívás számunkra ez az építési beruházás. Nagyszerű feladat, mert zöldmezős beruházásról beszélünk és egy ilyen területen felépíteni egy intézményt számunkra mindig öröm. Kihívás is azonban, mellyel akkor szembesültünk, amikor elkezdtük az előkészítő munkálatokat, hiszen sokakban az a gondolat merül fel, hogy bűnözőket hoznak ide. A mi felelősségünk is óriási, hiszen a lehető legtöbb helyi vállalkozást és munkavállalót szeretnénk bevonni az építésbe, így talán könnyebb lesz majd a magukénak érezniük – hangsúlyozta az ügyvezető.
Kiemelte, ezért már le is szerződtek mintegy tucatnyi helyi vállalkozóval, és a munkaügyi központtal is felvették a kapcsolatot, ahonnan már 10 embert vettek fel és továbbiak alkalmazását tervezik.
Vugrinecz Alex, a Kiskanizsai Általános Iskola tanulójának szavalatát követően került sor az ünnepélyes alapkőletételre, az emlék elhelyezésére az utókornak, melyet Cseresnyés Péter, Soltész Miklós, Magyari László és György Zoltán tették le.

V.M.


Az alapkőletételt és az azt követő tájékoztató fórumot távollétével és közleményben ellenezte Dr. Etler Ottó (ÖNért), Gábris Jácint (Jobbik), Marton István (KKE) és Sajni József (független) önkormányzati képviselők. – a Szerk.

További képek azonos címmel a galériában.2014-04-01 13:29:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble