Ma 2019. február 19. kedd,    
Zsuzsanna napja van.    
Látogatók száma : 39942115    
Honlapkeszites

A Nemzeti Galéria után a HSMK-ban

A Magyar Nemzeti Galéria közönsége után a HSMK Ősze András galériájában látható október 5-ig a Csontváry nyomában címmel megrendezett nemzetközi irodalmi és képzőművészeti pályamunkák kiállítása.

A pályázatot, mint arról a május 17-ei lapunkban beszámoltunk, a Magyar Nemzeti Galéria, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és a budapesti Városmajori Gimnázium írta ki.


A kanizsai megnyitó ünnepséget az iskola drámatagozatos csoportja színesítette műsorával. A pályázat ötletadója, Dezső Ferenc nyugalmazott pedagógus versét Horváth István Radnóti-díjas versmondó tolmácsolta. Az alkotóknak, a bírálóknak és a kiállítás valamennyi szervezőjének a város vezetése nevében Szmodics Józsefné, a Polgármesteri Hivatal Művelődési és Sportosztályának vezetője gratulált.

A kiállítást Dr. Bellák Gábor művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria osztályvezetője nyitotta meg. Manapság Csontváry Kosztka Tivadar talán a legnépszerűbb magyar művész Munkácsi Mihály mellett a magyar közönség körében – hangsúlyozta, hiszen mindnyájunknak van Csontváry képpel kapcsolatos élménye. Fontos, hogy ilyen események létrejöjjenek – tette hozzá. A Magyar Nemzeti Galériában nagyon ritkán rendeznek gyermekrajz pályázatot, de nagyon fellelkesedtek, amikor Jármai Gáborné és Vértesaljai Mária felkeresték őket a kérésükkel. Örültek, hiszen a rajzolásnak, a képi kifejezésnek egy ilyen kiállítás, ilyen kezdeményezés fontos előmozdítója lehet. Végül külön megköszönte a rajzot oktató tanárok sok időt és türelmet igénylő munkáját, hiszen a rajzi kifejezés a személyiséget olyan mértékben gazdagítja, mint semmi más. Arra kérte a jelenlévőket, merítsenek erőt ezekből a képekből és Csontváryból is, mert ezek a kis alkotások kitűnően alkalmasak arra, hogy megvilágítsák számunkra a képi alkotás, a művészi teremtés erejét és gazdagító energiáit.

Bakonyi Erzsébet2007-09-25 13:20:48


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble