Ma 2019. április 24. szerda,    
György napja van.    
Látogatók száma : 40780907    
Honlapkeszites

Béres János szobrász és Gábriel József festőművész tárlata a Petró Galériában
November 20-ig látható Béres János szobrász és Gábriel József festőművész kiállítása a Petró Galériában. A tárlatot Leonardo da Vinci egy írását idézve Frimmel Gyula grafikusművész nyitotta meg. Mint mondta, a reneszánsz jegyei mindkét művész munkájában fellelhetők. Az esten közreműködött Ráduly Mihály jazz-zenész. A kiállító művészeket számtalan ismerős kísérte el Kanizsára a megyeszékhelyről. A Petró Galéria ezúttal kicsinek bizonyult. Voltak, akik az utcáról szemlélték az eseményeket és hallgatták Tiborcz Iván, valamint Szatmári László jazz-játékát. A gyermekkori barátságra való tekintettel ezúttal Petró Gyula köszöntötte a megjelenteket.

Gábriel József 1980-ban diplomázott a Képzőművészeti Főiskolán. Tagja a Művészeti Alapnak, a MAE-EKV-nek (Europese Kunstverdienste). 1999-től Dallasban él. Magyarországon kívül többek között volt kiállítása Belgiumban, Japánban, Németországban és Lengyelországban. A jelképes értékű Part című képével, mely az Ady iskola falát díszíti, Amerika meghódításának állít emléket. Elkészülte után néhány évvel maga is útra kelt az új lehetőségek hazájába, a zalai dombokat Dallas nyüzsgő városi életére cserélte fel. Elszakadása azonban nem teljes, hisz számtalan szállal kötődik hazájához. A lelke mélyén mindig is zalai marad. Művészete megmarad annak, ami: klasszikus indíttatású, érték-centrikus, inspiratív kisugárzású piktúrának, amely mindig megmarad európainak.

– A Part című képének megszületésekor már elhatározta, hogy Amerikába megy? – kérdeztük a művészt a megnyitót követően.
– Minden képemnél szélső helyzeteket keresek – magyarázta. A Part egy választópont. Valami megszűnik, és valami elkezdődik. Ez a gondolat összekapcsolható az én eltávozásommal is. Korábban már volt két kiállításom Dallasban, de csak a harmadik megnyitójára utaztam ki. Nem állt szándékomban ott maradni, mint ahogy az utóbbi nyolc évben történt.
– Képi építkezésén mennyire érződik az ottani hatás?
– Lassan érő típus vagyok, a képeim is lassan készülnek. Egy bizonyos időnek el kell telnie, hogy átjöjjenek azokon a bizonyos titokzatos szűrőkön. Nagy különbség nem lesz a Texasban készült képeimen. E kiállítás miatt most tovább, másfél hónapig maradok itthon, de itt is folyamatosan dolgozom.
– Mi a divat odakint?
– Általános értelemben az egy más világ, de én nem szeretem a skatulyákat. Ha az embernek szerencséje van, mindenhol megtalálja azokat az embereket, akik rezonálnak a munkáira és megvásárolják. Gyökerek nélkül nem létezik képzőművészet. A legvadabb szuper avantgárd is rendelkezik gyökerekkel. Nekem fontos egy bizonyos szempontból az az eszmény, amit annak idején követtem. Kint az absztrakt megy, az a fontos, hogy jó nagy legyen a kép, és ki lehessen rakni az irodaház falára. Én ennél sokkal többet szeretnék…
Béres János 1954-ben született Budapesten. Dús László és Szabolcs Péter növendékeként vált szobrásszá. 1985-től tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Szentgyörgyvölgyön, őrségi alkotóházában készíti kő és bronz szobrait. Műveit nemcsak megyénkben és hazánkban, hanem határainkon túl is ismerik. Több mint ötven köztéri szobra áll. Igazi kedvence a monumentális szobrászat. Kedveli a nagyságot, varázslatosnak tartja, ahogy a kőből, ebből az élettelen anyagból életre kelnek alakjai.
– Hogy érezte magát a megnyitón? – kérdeztük Béres Jánostól.
– Több meglepetés is ért. Nagy élmény volt Ráduly Mihály fuvolajátéka. A szaxofon-zenész a nagykanizsai jazzfesztivál első fellépői között szerepelt. Amikor egy évvel ezelőtt hazaérkezett Amerikából, megkérdeztük tőle, mi az, amin 34 év után meglepődik Magyarországon! Azt válaszolta, az emberek viselkedésén. Ott lojálisabbak az emberek egymással, sokkal nagyobb a toleranciaszintjük mint nálunk. A magyar írók azt mondják, a rendszerváltozás olyan, mint Mózes Exódusa. Amikor Mózes kivezette a népét Egyiptomból, negyven évig kóválygott a sivatagban. Nem azért, mert nem tudta, merre kell menni, vagy nem volt Istennel kapcsolata, hanem azért, mert rabszolgatudatú néppel nem lehet egy országot építeni. Egy rendszerváltáshoz sok-sok esztendő kell, de a kultúrában nincs annyi. Soha nem volt váltás, mert a kultúra mindig állandó. Ebben az országban nemcsak az értéktelenségnek van hazája, hanem az értéknek is. A kultúrában nincsenek meg azok a jegyek, amelyek társadalmi szinten és a politikában megvannak. A kultúra embereket köt össze. Ezért harcolunk sokan – mondja. A másik élményem, kiállítás megnyitón élőzenét hallgatni, a legpompásabb dolgok egyike…
A nyereménysorsoláson Gábriel József alkotását Horváth Ilona, Béres János bronzszobrát pedig Tulok Józsefné nyerte meg.

2008-11-11 09:26:02


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble