Ma 2019. április 25. csütörtök,    
Márk napja van.    
Látogatók száma : 40791155    
Honlapkeszites

Jazz-esszencia a jubileumi jazzfesztiválon (galériával firissítve)

Idén új időpontban, a Szegedi Jazz Napokkal egy időben került megrendezésre városunkban a jazz fesztivál, amit 2004 óta Kanizsa Nemzetközi Jazz és Világzenei Fesztivál néven rendeznek meg. A jubileum alkalmából új koncepció született a 40 éves múltra visszatekintő jazz fesztiválra. Ennek lényege, hogy kanizsai és zalai kötődésű jazz zenészekre építve, neves vendégművészekkel kiegészített zenekarokkal ünnepjük meg a jeles alkalmat. A jubileumi fesztivált az Életünk Országos Fotópályázat anyagából rendezett kiállítás vezette fel, ahol külön helyszínen mutatták be a jazz témájú fotókat. E kiállítás csak úgy, mint a jazz fesztivál, 33. volt a sorban.


A koncertek sorát a Kém Sándor-Kőfalvi Csaba-Sinkovics István-Winand Gábor alkotta combó kezdte. Az alkalmi együttes műsorának üde színfoltja volt Winand Gábor szaxofon és fuvola játéka, valamint latin stílusú szerzeményei. A jó hangulatot teremtő „tanári csapat” koncertje jó választásnak bizonyult.
Ezt követően Farkas Tibor a Kanizsai Kulturális Központ vezetője és Kovácsné Mikola Mária intézményegység vezető idézte fel a kanizsai jazz fesztiválok eddigi történetét.
A megemlékezés után Gayer Mátyás triója lépett a Hevesi Sándor Művelődési Ház színpadára. A modern jazz-t játszó formációban Farkas Norbert (bőgő) és Oleg Markov (dob) mellett az Egyesült Államokból származó Jim Rotondi (trombita) volt a kanizsai billentyűs partnere. Nagyszerű produkciójukat az éjszakai örömzenén is megcsodálhattuk.
A péntek esti koncertek sorát a Borbély Mihály Balkán Jazz Projektje zárta. A fantasztikus hangulatú koncert vendég fellépője Marko Markovic (trombita) volt, aki kivételes hangszeres tudásáról nem először tesz tanúbizonyságot. Mind a lassú és mind a gyors tempójú számokban lenyűgöző összhatást ért el a zenekar. Ennek megfelelően nagy sikert könyvelhettek el.
Az éjszakai örömzenék ezúttal a Centrál szálló éttermében kerültek megrendezésre, ami ha eleganciájában nem is, de hangulatában jobb helyszínnek bizonyult az HSMK-nál. A hajnalig tartó örömzenét a Gayer Mátyás-Pusztai „Titusz” László-Inoka Zsolt trió kezdte, majd alkalmi társulások követték egymást.
Szombaton a kiváló hangszeres tudással felvértezett Magyar Vista Social Club kezdett. Műsoruk bár színvonalas és hangulatos volt, de semmi köze nem volt sem a jazz-hez, sem a világzenéhez. Inkább a folk-rock, és a manapság divatos indie-hez sorolható volt, annak ellenére, hogy a zenekar tagjaitól akár egy jó jazz koncertre is futotta volna. A közönség létszáma és a tapsok azt jelzik, hogy a világzene címszó alatt besuvasztott zenekarokra nem jön annyi néző, mint amennyit a szervezők elvárnának. Ha jazz, akkor az legyen jazz! Ha világzene, akkor tényleg világzene legyen, hiszen annyi tehetséges zenekar van ebben a kategóriában.
A régi jazz fesztiválok hangulatára és színvonalára leginkább a Bacsó Kristóf –Juhász Márton -Tálas Áron Triad, és az őket követő Ferenc Németh Triumph Project emlékeztetett. Az ő meghívásuk mindenképpen telitalálat volt. Bacsó Kristóf szaxofonos évek óta jegyzett nemzetközi szintű jazz zenész. Juhász Márton dobos a fiatal jazz generáció egyik csillaga, szintén a világ legrangosabb jazz zenészeket is képző intézményében a Berklee College of Music-on végzett. Intellektuális, lírai hangzású koncertjük sokáig emlékezetes marad. Különösen, a nemrég tragikus körülmények között elhunyt két hegymászó Erőss Zsolt és Kiss Péter emlékére írt kompozíció és a koncertjük záró számaként elhangzott Moszkva-tér.
A fesztivál csúcspontját a New Yorkban élő Németh Ferenc Triumph Project-je jelentette. A koncert egy tavaly elkészül albumra épült, de mellette más szerzemények is elhangoztak. A világsztárokat felvonultató zenekarban Kenny Werner zongorán és Fenderen, Marcus Strickland szaxofonon, Matt Penman bőgőn, míg Németh Ferenc dobokon játszott. A quartet Bacsó Kristóffal kiegészülve, a koncert ráadás számaként, a világhírű kanizsai zeneszerző Sigmund Romberg Softly, As In A Morning Sunrise szerzeményét adta elő. Igazán ütős, jó koncert volt. Olyan színvonalas produkció, amit méltán várhattunk el a jubileumi jazz fesztiváltól.

H.Gy.

További képek a galériában.2013-11-10 19:53:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble