Ma 2019. február 19. kedd,    
Zsuzsanna napja van.    
Látogatók száma : 39942139    
Honlapkeszites

Kutatók éjszakája - Zalaegerszegen az egészségvédelem, Keszthelyen a tájarculat-változás a fő téma

Zalaegerszegen a környezetvédelem és az egészségmegőrzés lesz a központi téma pénteken a Kutatók éjszakáján, a Balaton fővárosában pedig többek közt a Keszthelyi-hegység tájarculat-változására kaphatnak tudományos magyarázatot az érdeklődők.


A zalaegerszegi felsőoktatási intézmények a Technológiai Centrummal és a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvánnyal közösen rendeznek programokat. A megyeszékhelyen ingyenes buszjáratokat is indítanak, így az érdeklődők több helyszínre is eljuthatnak a Kutatók éjszakáján - közölte Kustánné Fitos Amália szervező, a dékáni hivatal vezetője.
A Technológiai Centrumban a robottechnikával ismerkedhetnek meg az érdeklők, a Pécsi Tudományegyetem Egészségségtudományi Kar képzési központjában pedig a fizikai- és a lelki egészség köré építették fel a programokat. A látogatóknak bemutatják a biomechanikai labort, és elsősegély-demonstrációt is tartanak.
Az egészségtudományi kar oktatói a Gasparich úti infócentrumban interaktív előadások keretében számolnak be a kutatási eredményekről. A látogatók részt vehetnek vércukormérésen, lesz ételbemutató és étkezési tanácsadás. A Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási Karának Zalaegerszegi Intézete Mérlegen az egészség, avagy költségek és haszon című előadással kapcsolódik a témakörhöz.
A Nyugat-Magyarországi Egyetem oktatói a hétköznapi életben is hasznosítható fizikai, kémiai kísérleteket mutatnak be. A zöld kampuszon lehetőség lesz kincskeresésre is. A programsorozat a késő esti órákban színházi előadással zárul: a Hevesi Sándor Színház társulata Gianina Carbunariu román rendezőnő Kebab című színművét mutatja be.
Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karán Éjjel-nappal Georgikon címmel zajlanak a késő estig tartó programok szeptember 27-én. A Balaton-parti városban Dublecz Károly egyetemi tanár Tévhitek és szélsőségek a lakosság táplálkozásában című előadásában is szó esik majd az egészségről - közölte a dékáni titkárság.
Horváth Iván, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese a tájarculat változásáról beszél, és tudományos választ ad arra a kérdésre, hogy a fekete fenyő pusztulása után vajon összeomlás vagy felfrissülés várható a Keszthelyi-hegységben.
A programokat vadászkürt-, trófea- és vadászfegyver-, valamint ásvány- és talajbemutató teszi látványosabbá Keszthelyen.

MTI - Kanizsa2013-09-24 08:53:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble