Ma 2019. április 25. csütörtök,    
Márk napja van.    
Látogatók száma : 40791145    
Honlapkeszites

Majálisoztak a sánciak

Nyisd ki babám az ajtót, csak csendesen, mert meghallják a szomszédok – énekelte szombat reggel a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban működő MOL Bányász Hagyományőrző Dalkör az eszteregnyei Őszirózsákkal és a később hozzájuk csatlakozó palini dalkörrel Sánc jázminillatú fő utcáján, a Kaposvári úton.


Nótázásuk hallatán a kutyák azon nyomban riasztották gazdáikat, akik vagy kíváncsian az utcára szaladtak, vagy integettek az erkélyről, ablakokból. Segítve a Szívbetegekért Egyesület és a Családsegítő Központ szervezőinek, Bogatin Sándor eszteregnyei kisbíró invitálta a IV. Sáncért, Szabadhegyért Majális helyszínére, a sánci kultúrházba a helyieket. Az egész napos vidám hangulatról táncosok, énekesek, zenészek gondoskodtak.
A rendezvényt 100 ezer forinttal támogatta az önkormányzat – hangsúlyozta köszöntőjében Hegedűs Györgyné, az egyesület elnöke, melyhez megnyitó szavaiban Cseresnyés Péter polgármester, országgyűlési képviselő hozzáfűzte: ez megjár önöknek, ugyanis három év kitartó munkája után, amit minden alkalommal megnehezített az esős időjárás, negyedszer is hozzáfogtak a szervezéshez. Minden közösségnek szüksége van egy olyan alkalomra, ahol a saját kis ünnepét meg tudja tartani, és a hétköznapok munkájából kiszakadva válthatnak néhány szót egymással, megbeszélhetik a világ dolgait. Az ilyen nap erre is jó. Ez a rendezvény nemcsak Sáncért van, az egyesület révén fel kell hívni a figyelmet azokra is, akik betegen élnek közöttünk. Végezetül azt kívánta a jelenlévőknek, hogy érezzék jól magukat, és úgy emlékezzenek e napra, hogy érdemes volt eljönni, és jövőre ismét meg kell szervezni.
A szórakoztató programot a Premier táncklub táncosai nyitották meg.
A polgármester köszöntője közben már főzte az ebédet mind a 14 csapat. A bajcsaiak diabetikus süteménnyel, a szabadhegyiek kolbásszal, szalonnával kínálták a vendégeket. Az eszteregnyei férfiak hagymát, krumplit pucoltak Kele Lajos polgármesterük irányításával, míg az asszonyok népviseletben kiültek a kispadra, s vártak a szereplésre. Jerausek István, a terület önkormányzati képviselője szóvá tette, nagyon kevés sánci résztvevőt lát a széksorokban. Megjegyzése hatásosnak bizonyult, a délutáni órákban egyre több helyi lakos kapcsolódott a társasághoz. Cseresnyés Péter minden sátort végiglátogatott, megkóstolta a süteményeket. Eszteregnye hölgy-követei azonban kosarat kaptak tőle. Annak ellenére, hogy nem hirdetett hölgyválaszt a zenekar, táncolni hívták a szabadhegyiek sátránál beszélgető polgármestert, aki sajnálkozva válaszolta, hogy nem tud táncolni.
Hamarosan minden bográcsban elkészült az ebéd, a zsűri megkezdte munkáját, és a jó ebédhez máris szólt a nóta. Szólót a palini dalkör énekese, Jakab Zoltán énekelt az eszteregnyei harmonikás, Bóka László kíséretével. Hamarosan mindkét előadóhoz csatlakoztak a társaik, a palini és az eszteregnyei dalkör fúziójából megalakítva az alkalmi Sánci Fesztivál Énekegyüttest. Gyönyörű, erdélyi dalokkal fűszerezett nótacsokruk nagy tapsot kapott a közönségtől. A felforrósodott hangulat körtánccá terebélyesedett ki, a hangulat magával ragadta a Szívbetegekért Egyesület elnökségi tagját, a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ igazgatóját, Dr. Kaszás Gizellát, és Dr. Horváth Ágnes háziorvost, aki férjével, Dr. Matoltsy Andrással, a Kanizsai Dorottya Kórház Belgyógyászati Osztálya osztályvezető főorvosával, az egyesület elnökségi tagjával érkezett a fesztiválra.
A főzőverseny eredménye: 1. Ifjú Gyenese csapat (Szabadhegy); 2. Rezedák Hagyományőrző Dalkör (Belezna); 3. Ízőrzők csapata (kórház, belgyógyászat). Különdíjban részesült a Sánci bevándorlók, és az Erdélyi menyecskék csapata.
A találkozót májusi eső zárta a késő délutáni órákban.

B.E.

További képek azonos címmel a galériában.2013-05-29 10:45:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble