Ma 2019. február 23. szombat,    
Alfréd napja van.    
Látogatók száma : 39992282    
Honlapkeszites

Posztumusz díszpolgári cím Gróf Bethlen István miniszterelnöknek

Tegnap este került sor a Város Napja – Thúry György Históriás Napok alkalmából rendezett ünnepi közgyűlésre. Az eseményen megjelentek az Akkóból, Csáktornyáról, Gelsifdorfból, Kazanlakból, Kovásznáról, Magyarkanizsáról, Togliattiból érkezett testvérvárosi delegációk is.
A rendezvényen átadásra kerültek a város eilismerő kitüntetései.

(További képek a galériában.)


Nagykanizsa Megyei Jogú Város Díszpolgára: Gróf Bethlen István

Gernyeszegen született 1874. október 8-án. Budapesten előbb jogi végzettséget, majd Mosonmagyaróváron mezőgazdasági oklevelet szerzett. 1919 és 1921 között tagja volt a magyar Országgyűlés Képviselőháznak, később a Felsőház örökös tagjává nevezték ki. 1921-től 1931-ig Magyarország miniszterelnöke. Kormányfőként politikájának célja Magyarország külpolitikai elszigeteltségének oldása, a gazdaság és a politikai élet konszolidációja. 1935-ös programjában Nagykanizsa számára meghirdette a város ismételt regionális kereskedelmi és mezőgazdasági központjává tételének ügyét, ismételten a Balkán és az Adria kapujává akarta fejleszteni városunkat.

Nagykanizsa Sportjáért: Dr. Lubics Szilvia

Dr. Lubics Szilvia 1974-ben született Jászberényben, itt érettségizett, majd a Pécsi Orvostudományi Egyetemen fogorvosként végzett. Férje révén került Nagykanizsára.
Amatőr sportoló, hosszútávfutó, 2004. óta vesz részt hazai és nemzetközi futóversenyeken, 2006. óta a Kanizsai Futóklub tagja.
Elsősorban maratoni-, és maratoni távnál hosszabb (ún. ultramaratoni) versenyeken ért el sikereket.
Többszörös magyar bajnok. 2010 nyarán másodikként ért célba a Balatont megkerülő, folyamatos futást kívánó 212 kilométeres versenyen. Ugyanebben az évben teljesítette a Spartathlon 246 kilométeres ultramaratoni futóversenyt 36 órán belül, Athén és Spárta között.
Sportbéli közösségi munkája során a Kanizsai Futóklub aktív tagjaként évente számos futóverseny fő szervezőinek egyike.
Eredményeit a Kanizsai Futóklub színeiben érte el, mindig büszkén hirdetve kanizsai mivoltát, ezzel is dicsőséget szerezve városunknak

Nagykanizsa Kultúrájáért: Hajdu Sándor

Zeneakadémiai tanulmányai után a Bergendy együttes alapító tagjaként futott be kiemelkedő zenei karriert. Tanított a Színművészetin, zenei vezetője volt sok színháznak. Komponistaként írt operát, oratórikus műveket, számtalan népdalfeldolgozást, kortárs, köztük nagykanizsai költők verseit zenésítette meg, valamint gyermekdalokat is szerzett.
2004 óta vezeti a Városi Vegyeskart töretlen lelkesedéssel, nagy ambíciókkal. Vezetésével Európa sok országába jutott el, vitte hírét városunknak, sokakat ismertetett meg a magyar zenével.


Nagykanizsa Megyei Jogú Város Kisebbségeiért: Kanizsai Csillagai Művészeti Egyesület

A Kanizsa Csillagai hagyományőrző együttes 1993-ban alakult nagykanizsai oláh és beás cigány fiatalokból. 2000-ben egyesületté alakultak, a nevük azóta Kanizsa Csillagai Művészeti Egyesület. Az együttes nagyszerű népdalgyűjtő és terjesztő munkájával, előadásaival magyarország számtalan településén és a Föld számos országában terjesztette városunk hírét, sok dicsőséget szerezve a Kanizsa névnek, valamint sok önálló és gyűjteményes lemezen is öregbítették a város hírét.
Eddigi tevékenységükért – a roma kisebbség kulturális hagyományainak ápolása és megörökítése érdekében végzett kimagasló szakmai munkájukért – 2011-ben elnyerték a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátustól a „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” közművelődési díját, ami az együttesek számára adható egyik legmagasabb elismerés.

Nagykanizsa Oktatásáért: Kassai Zoltánné

Kassai Zoltánné 1982 óta dolgozott a Hevesi Sándor Általános Iskolában földrajz-rajz szakos tanárként. Magas szintű szakmai felkészültséggel rendelkezik. Kollégái szakmai fejlődését is segítette.
A tehetséges tanulók képességeit szakkörben fejlesztette. A csendes, alkotó munka híve, maga is művész, a selyemfestés és az akvarell technika foglalkoztatja.
Rendszeresen kiállítja munkáit, tagja a Nagykanizsai Képző és Iparművészek Egyesületének. Tagja a HID-Vizuális Műhelynek.
Az elmúlt 30 év alatt számtalan hazai és nemzetközi kitüntetést szerzett tanítványaival.

Nagykanizsa Sportjáért: Aquaprofit Nagykanizsa Tungsram Sakk-Klub

A város sakk története 1919. decemberében kezdődött, amikor megalakították az Első Sakk Kört. 1928-ban a Sakk Kör belépett a Magyar Sakkszövetségbe.. 1930-ban átalakult, az új neve Nagykanizsai Maróczy Sakk Kör.
1987-ben új alapokra helyeződött a sakk. Újjászervezték, megerősítették, elnöke Nádasi Tamás lett. 1991-ben megkezdődött Nagykanizsán a rendszeres utánpótlás nevelés. Az első bronzérmet 2000-es bajnokságon szerezték, ugyanebben az évben ünnepélyes keretek között átadták a Belvárosi Sakk centrumot. 2006-ban már háromszoros ezüstérmes a csapat. 2007-ben a Bajnokcsapatok Európa Kupáján 10. Helyezést értek el a kanizsaiak. 2009-ben a második bajnoki címért indultak, majd rajt-cél győzelmet arattak.
2010-ben hatalmas veszteség érte az Aquaprofit NTSK-t, egy kiváló versenyzője, Bagonyai Attila, a kanizsai sakkiskola vezetője elhunyt. A helyi sakk klub a továbbiakban az ő nevét viseli.
2010/2011-es bajnokságban városunk csapata megszerezte sorozatban a 3., összesítve a 4. bajnoki címét. Jelenleg az 5. bajnoki címért szálltak harcba a kanizsaiak, akik rendkívüli sorozatot teljesítenek, 2008. március 16-tól kezdődően mind a 42 mérkőzésüket megnyerték.


Nagykanizsa Környezetkultúrájáért: Makrai Mártonné

A Budapesti Kertészeti Egyetemen 1968-ban szerzett kertészmérnöki diplomát. A Nagykanizsai Városgazdálkodási és Kommunális Szolgáltató Vállalatnál 1970-től 1994-ig dolgozott csoport-, majd részlegvezetői beosztásban, majd 1994 és 2006 között a Park Kft ügyvezetőjeként.
Nagy szerepet vállalt a lakossági társadalmi munkák szervezésében, irányításában.
Kiemelkedő szakmai hozzáértéssel viselte gondját a létrehozott értékeknek akkor is, amikor az anyagi lehetőségek a fejlesztést már nem engedték meg és a rendszerváltás a városi zöldterületek fenntartását is új alapokra helyezte. Az önkormányzat szakmai döntését segítette a helyi jelentőségű természeti értékek védetté nyilvánítása terén.
Makrai Mártonné aktív munkássága teljes egészében Nagykanizsa parkosított közterületeinek tervezésével, létrehozásával és fenntartásával telt el.

Nagykanizsa Megyei Jogú Városért: Csizmadia Ferenc

 

1922-ben született. 16 éves korában bejutott a szegedi Királyi Katolikus Tanítóképzőre, majd képesítése megszerzése után visszaköltözött Nagykanizsára. A tanítói oklevél mellett hitoktatói, kántori és labdarúgó ifjúsági játékvezetői képesítést is szerzett.
Hadifogságát követően 1946-ban a Piarista Iskolánál helyezkedett el, majd 1948-ban a Rozgonyi Általános Iskolánál tanított és a kórusban karvezetőként tevékenykedett. Nyugdíjba vonulásáig számtalan sikert ért el az iskola énekkaraival. Kamarakórusai mellett 100-120 fős énekkarokkal is dolgozott, ami önmagában pedagógiai siker.
Tanítványaival évtizedeken keresztül volt a társadalmi események szereplője.
1956-ban az iskola igazgató-helyettesévé választották és delegálták a Pedagógus Forradalmi Bizottságba is.

Nagykanizsa Megyei Jogú Városért: Perger Imre

1948-ban született Nagykanizsán, általános- és középiskolai tanulmányait is itt végezte. Olajipari technikusként a KÖGÁZ-nál dolgozott. Válását követően költözött vissza Nagykanizsára, és helyezkedett el az ÁFOR-nál.
Újraházasodott, 1978-ban szakmát váltott, hogy apósa üvegező-képkeretező vállalkozásánál dolgozhasson. Miután apósa nyugdíjba vonult, Nagykanizsán alakított ki saját képkeretező és üvegező műhelyt.
Több kitüntető oklevelet, elismerést kapott a társadalmi munkájáért és felajánlásáért.


Nagykanizsa Kultúrájáért: Szabadi Tibor

Az „52-esek” nemzedékének nagykanizsai szülötte. Eszperantista, műfordító, szerkesztő, filozófus, szótáríró.
Tagja:
• Magyar Írószövetségnek
• Magyar Szemiotikai Társaságnak
• AIS-nek, (San Marinoi Tudományok Nemzetközi Akadémiájának)
• Nagykanizsai Tudományos Kutatók Egyesületének
• alapító tagja a Nagykanizsai Városvédő Egyesületnek
• Magyarországi Eszperantó Szövetségnek
• ILEI és az Eszperantista Pedagógusok Magyarországi Egyesülete
• Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesületnek
• Balaton Akadémiának
Nyelvészeti publikációval gazdagítja a nyelvtörténetet. Olyan témákkal igyekszik foglalkozni, amelyek eddig sem magyar, sem eszperantó nyelven nem jelentek meg

Nagykanizsa Oktatásáért: Durgó László Gábor

Egyetemi Tanulmányait a Szegedi József Attila Tudományegyetemen matematika – földrajz szakán végezte. Matematika konzultációs vitadélutánokat szervezett, tagja volt az egyetem Gazdaságföldrajzi Tudományos Diákkörének.
1974-ben fejezte be az egyetemet, és kezdte meg munkáját a nagykanizsai Zsigmondy Vilmos és Winkler Lajos Műszaki Középiskola Kollégiumában.
1979-től iskolai állományba került. Tanítványai több alkalommal is indultak mind megyei, mind OKTV matematikai versenyeken.
Emberi magatartása példamutató, általános műveltsége magas színvonalú, művészeti és történelmi ismeretei irigylésre méltók.

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Címere: Péntek Imre

Irodalmi lapszerkesztő, József Attila – díjas költő.
1942-ben született Lentiben. Egyetemi tanulmányait az Eötvös Lóránt Tudományi Egyetemen végezte magyar – filozófia szakon, itt került a Kilencek költői csoportba. Országszerte közismert irodalomszervezői tevékenységéről, több folyóiratot is szerkesztett.
2003-ban tért vissza Zalába, s lett a Pannon Tükör című kulturális folyóirat főszerkesztője. Legfontosabb missziója, hogy visszaállítsa az elveszett zalai kulturális identitást. Jelenleg vezetője a Pannon Írok Társaságának.
Kitüntetések: Tiszti Kereszt (1995), Magyar Köztársaság Középkeresztje (2007)

Oklevél: Farkas Ferenc Énekegyüttes

A Farkas Ferenc Énekegyüttes 1991. decemberében alakult Állami Zeneiskola Kamarakórusa néven, majd később Szivárvány Énekegyüttes néven folytatta tevékenységét. Eleinte városi, később megyei, majd országos és nemzetközi helyszíneken mutatkozott be. Fontosabb kitüntetéseik: Riva del Garda nemzetközi kórusversenyen 2004-ben arany” diplomát nyertek, 2007-ben elnyerték a Zalai Príma Díjat, 2008. nyarán részt vettek a Grazban rendezett Kórusolimpián, ahol az első fordulóban Arany II. minősítést kaptak, a döntőben ezüst medált nyertek. 2009. novemberében a Kodály Zoltán Nemzeti Kórusversenyen III. helyezést értek el. Az együttes tavaly év végén ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját

Nemzetközi Szent György Lovagrend Emlékplakett

A Nemzetközi Szent György Lovagrend az ünnepség keretében adta át az I. Nemzetközi Szent György Lovagrend Emlékplakettet Nagykanizsa város polgármesterének Cseresnyés Péternek köszönetképpen az elmúlt évben Beregszászon megrendezett eseményhez nyújtott támogatásért.
 2012-05-12 09:34:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble